2025'te Kendime Nasıl Bakacağım?
2025 Yaklaşırken… Kaosun Ortasında Kendime Nasıl Bakacağım?
Yeni yıl tüm bilinmezleriyle kapımızda. Zaten 2024’ün savaşları, telaşları, kavram, kargaşaları taptaze iken yepyeni bir yıl için nasıl dilekte bulunabilirim?
Benim en büyük dileğim tüm bu kaosa rağmen sakin ve dingin bir şekilde hayatımı yaşayabilmek ve hayatın tadını çıkarabilmek. Herkes gibi benim de yeni yılda kendi hayatımda geliştirmek istediğim bazı alanlar var tabii ki.
Bunlar kişiden kişiye değişir ama üzerinde düşünebileceğimiz değişim alanları şunlar olabilir:
- Sağlık
- Sosyal ilişkiler
- Zihinsel aktiviteler
- Parasal konumumuz.
Sağlık konusunda söylenilen çok şey var. Örneğin hepimiz sağlıklı beslenmenin ve hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu zaten biliyoruz. Burada bizim için bence anahtar kelime istikrar olacak. Yani haftada bir kaç gün bir spor salonuna gidip deli gibi spor yapmak yerine her gün yapabileceğimiz ve tekrar edebileceğimiz aktiviteler yapmak. Örneğin 15 dakikalık yürüyüş, 5 dakikalık direnç egzersizi burada bizim için hem kolay yapılabilir hem de sürdürülebilir olacaktır.
Nörobilimin artık bize çok açıkça gösterdiği gibi yerleşmesini istediğimiz davranışların tekrar edilmesi, onların bizde daha kolay kalıcı olmasını sağlıyor. Beynimiz her gün aynı şeyi yaptıkça bu yaptığımız her neyse onu yapmamızı kolaylaştırıyor. Artık öğrendiği için, bu yaptığımız yürüyüş mesela, bizim ikinci doğamız haline geliyor. Bu durumda bizim en büyük başarımız artık yürüyüş yapmadığımız gün bir eksiklik hissetmeye başladığımız gün oluyor.
Aynı şekilde yine sağlığın çok önemli bir unsuru, iyi beslenmek. Haftada bir gün her istediğimizi yemek ve diğer günler kendimizi mahrum bırakmak yerine baska bir yöntem daha uygulanabilir.. Her gün büyük oranda örneğin %80 oranında sebze, meyve protein yemek geri kalanında da eğer canımız çok istiyorsa kendimize küçük bir tatlı izni vermek. Özwl.bir isteğimiz yoksa, o gün o tatlısız geçirmek.Bu yeni yaklaşım, uzun dönemde tatlıyı çok az tükettiğimiz ve sağlıklı beslendiğimiz bir beslenmeyi bir hayatımızın parçamız yapacaktır.
Sosyal ilişkilere gelelim. Biliyoruz ki insan sosyal bir varlık. Gelişmesi, mutlu olması ve kendini tam ve bütün hissetmesi için başka insanlarla iletişim halinde olması gerekiyor. Bunun için ayda bir defa birileriyle saatlerce görüşmek yerine her gün en azından telefonda, haftada birkaç kere de mümkünse yüz yüze baştan planlayarak insanlarla görüşmek. Ve bir aradayken onlarla keyifle anda kalarak sohbet etmek.
Hem vücut hem zihin hem de ruh sağlığımıza katkıda bulunan ilişkiler kendimizi dünyada bir bütünün parçası olarak hissetmemizi sağlıyor.
Zihinsel aktiviteler… Zihnimizin sağlığı ve esenliği bu kadar çok şeyle baş etmeye çalıştığımız bir dönemde çok önemli. Zihnimizin de yapması gereken asıl görevlerden bazıları günümüzü planlama ve bize bazı şeyleri hatırlatma. Dengeli bir şekilde hayatta kalabilmem8z8 sağlama.
Neler zihni besliyor? Zihnimize nasıl destek olabiliriz? Düzenli olarak okuyarak, eğer okuyamıyorsak sesli o kitap dinleyerek. Yeni bilgiler öğrenerek, yaptığımız şeyleri biraz farklı yaparak. Mesela her gün gittiğimiz yere farklı yollardan, ara sokaklardan, arka sokaklardan giderek, daha önce hic pişirmediğimiz yemekleri pişirerek.
Yine benzer bir şekilde, denemediğimiz bazı giysileri ilk defa giyerek ve deneyimleyerek.
Farklı ne kadar şey varsa bunları arayıp bulup kendimize yaşatmamız çok önemli.
Başta söylediğim gibi bu etkinlikleri her gün kısa da olsa tekrarlamak beynimizde kalıcı olmasını sağlıyor ve de nörolojik yollar gelişiyor. Beynimiz canlı kalıyor ve bu uğraşlarla meşgul olduğu için vesvese, endişe, kaygı gibi alanlarda aşırı çalışmaktan vazgeçiyor. Enerjimizi aşağı çekmiyor.
Ve de Maddi durumumuz…Bazılarımızın parayla arası hiç iyi değil, bazılarımızın da tek düşündüğü para ama burada da en önemli şey yine denge. Her gün azar azar maddi durumumuzla ilgili yapacağımız çok kısa bir farkındalık çalışması yapmak iyi gelebilir yeni yılda.
Borcumuzu varsa bunu dengelemek için yapabiliriz? Alacaklarımız varsa bunları istemek için nasıl harekete geçebiliriz? Eğer durumumuz dengedeyse , biraz olsun bir miktar paramızı nasil birikime kaldırabiliriz? Her gün bir kac dakika bu sorulara yanıt aramak ve hayata devam etmek.
Evet, dolayısıyla yaşam tüm farklı alanlarıyla bir bütün. Ve bu alanlar arasındaki ortak özellik onlara dikkatimizi verdikçe yaşamımızda artmaları.
Yaşamımıza neyi katmak istiyorsak ya da yaşamımızda neyi sürdürmek istiyorsak onu her günün içerisine yedirmek ve bunun alışkanlığa dönüşmesi için de sevdiğimiz belki bir aktivitenin yanında bunu yapmak. Yani mesela sesli kitap dinleme alışkanlığını oluşturmak istiyorsak ve zaten her gün belli bir saatte kahve içiyorsak kahve içmenin bitimine bir sesli kitabı koymak ondan sonra orada kalkmak ve günümüze devam etmek.
Yeni yıl başlarken umutlarınızın, hayallerinizin sizi kucaklamasını ve enerjinizi arttırmasını ve isteklerinize doğru zevk ve motivasyonla harekete geçmenizi dilerim.
Sevgiyle kalın, anda kalın.