Değişim için Enerjiyi Nereden Bulacağım?
Yaşamımızda soyut realiteden somut realiteye geçiş aşamasında; yani isteklerimizi, fikirlerimizi gerçeğe dönüştürme aşamasında ilk olarak zorlandığımızı söylemiştik. Burada normalden fazla zorlanıyoruz ve normalden fazla enerjiye ihtiyacımız oluyor. Çünkü geçen sefer de konuştuğumuz gibi herhangi bir değişiklik yapmaya çalıştığımızda, içimizdeki eleştirel ses sesini yükseltiyor ve bize, karşımıza çıkabilecek engelleri, uğrayabileceğimiz başarısızlıkları hatırlatmaya başlıyor. Bunun üstesinden gelebilmek için de, normalde ihtiyacımız olandan çok daha fazla enerji kullanmak durumunda kalıyoruz.
Bu enerjiyi nereden alacağız?
Koç Maria Nemeth bu sınırdaki sıkıntıyı aşma ve bir üst seviyeye geçme aşamasında bize enerji verebilecek kaynaklara daha dikkatli bakmamızı öneriyor.
Şimdi tek tek bu yaşam enerji kaynaklarına bakalım ve onları nasıl kullanacağımızı görelim:
1 - Para
2 - Zaman
3 - Fiziksel canlılık
4 - Yaratıcılık
5 - Keyif
6 - İlişkiler
Diyelim ki ben yeni bir işe başvurmak istiyorum.
1)Para
Paramı nasıl daha iyi değerlendirirsem, yani parayla nasıl bir yatırım yaparsam iş bulma hedefime daha da yaklaşırım? Örneğin gidip yeni bir takım elbise satın alabilirim; kendimi daha donanımlı gösterecek, CV’imde beni ön plana çıkarabilecek bir eğitime daha giderim ya da amacımla uyuşmayan harcamalarımda bir miktar kısıntı yapıp oluşan bu kaynağı beni hedefime yaklaştıracak olan aktivitelere yatırabilirim.
2) Zaman
Zaman, hepimizin yokluğundan şikayetçi olduğumuz bir konu. Özellikle hedefimize yaklaşırken, zamanımızı nasıl kullandığımızı gözden geçirmek çok önemli. Hedefimizle uyuşmayan, hiçbir şekilde anlam taşımayan aktivitelerden zamanımızı çekip, bizi hedefimize yaklaştıracak aktivitelere zaman ayırmak önemli. Örneğin bir iş başvurusu için çeşitli sitelere girmek, insan kaynakları kurumlarıyla konuşmak, görüşmeler için randevu almak... Bütün bunlar için takvim ve bir plan oluşturmak, zamanımızı daha iyi yönetmemizi ve bu hedefimize yaklaşmamızı sağlıyor.
3) Fiziksel canlılık
Fiziksel olarak fit olmak, hedefimiz ne olursa olsun, bizim hedefe yaklaşmamızı kolaylaştırıyor. Örneğin iş bulma aşamasında uzun saatler görüşme yapabilmemizi, uzun soluklu randevuları sürdürmemizi, zihnimizi dinç tutmamızı sağlıyor ve sonuçta bizi hedefimize daha da yaklaştırıyor.
4) Yaratıcılık
Yaratıcılık dediğimiz zaman illa bir sanat eseri yaratmak gerekmiyor. Yaratıcılık, dünden farklı olarak bugün tek bir şeyi değişik yapmak bile olabilir.
Yeni bir iş bulma çerçevesinde de; eskisine kıyasla neyi farklı yapabilirim. Buna bakmak çok önemli. Örneğin: eskiden aradığım iş bulma kaynaklarını değil de yeni kaynakları aramak. Belki yeni sosyal medya ortamlarına girmek, yeni ilişkiler kurarak bunlar aracılığıyla iş arayışını sürdürmek beni hedefime daha yaklaştırabilir.
5) Keyif
Keyif faktörü çok önemli. Keyif olan yerde insanın enerjisi otomatikman yükselmekte. Yani bu iş arama sürecini de keyifli bir sürece dönüştürmeli. Belki görüşmelerden önce güzel bir yere gidip bir kahve içmek, manzaraya bakmak, derin nefes almak... Görüşmeden sonra elimizden gelenin en iyisini yaptığımız için bunun tadını çıkartmak... Sonuç ne olursa olsun çabalarımızı takdir etmek ve anda kalmak bütün bu hedefimize giden süreçte bizim devam edebilmemizi kolaylaştırıyor.
6) İlişkiler
İlişkiler derken burada destek almayı kastediyoruz. Genellikle insanlar alma verme dengesinde verme kısmını çok iyi yapıyorlar da, alma kısmında sıkıntı oluyor. İşte bu kez özellikle bir sıkıntıyı aşma sürecinde, hayatta bir değişiklik yapma sürecinde, çevremizden, eşimizden, dostumuzdan, ailemizden bize özellikle destek olmalarını istemek çok önemli.
Bu destek nasıl bir destek? Sistematik bir destek mesela... Bizi haftada birkaç kez arayıp iş görüşmelerimizin nasıl gittiğini sormalarını, iş arama sürecinde hangi aşamada olduğumuzu takip etmelerini özellikle isteyebiliriz. Yaptığımız görüşmelerden sonra bu dostlarımızla bir araya gelerek geldiğimiz noktayı değerlendirebiliriz.Bir dahaki sefere neyin farklı yapılabileceğini onlarla tartışabiliriz.
Başkasından destek aldığımızda aslında onlara da bir hediye veriyoruz. Başkasının hayatına katkıda bulunma hediyesi... Bu birçok insan için, ona da enerji veren bir şeydir. En son aşama ise, bize verilen bu katkının bizim için neleri değiştirdiğini, ne kadar anlamlı olduğunu bu destek grubuyla paylaşmak.
Toparlayacak olursak:
Hayatımıza eskisinden farklı bir gözle bakarak, bu 6 farklı yaşam enerjisini hedefimize yönelik olarak daha fazla kullanmak; bu kaynaklardan hangisini şimdiye kadar atıl bıraktıysak ondan daha çok yararlanmak, bizi hedefimize daha çok çabuk ulaştıracak; sınırdaki sıkıntıyı aşma, ufuktaki hedeflerimize ulaşma konusunda bize destek olacaktır.
Sevgilerimle