ENG
ENG
Hayır Diyebilmenin 10 Altın Kuralı

Hayır Diyebilmenin 10 Altın Kuralı

“Hayır diyememek”, çoğumuza tanıdık bir duygu.


Kimimiz sevilmemek kaygısıyla, kimimiz başkalarının bize ihtiyacı olduğunu hissedebilmek için, kimimiz kendini önemli hissedebilmek için “hayır” yerine “evet” derken buluruz kendimizi.


“Hayır” deyince ne olacağı korkusu vardır içimizde. Ya bizi sevmezlerse? Ya insanlarla aramız bozulursa?


Bu arada unuttuğumuz çok önemli bir şey vardır oysa.


Bizden istenilen her şeye “evet “ diyerek, üzerimize çok fazla yük alırız ve bu arada kendimizi ihmal ederiz. Kendimizi öncelikler sıralamasında arka plana atar, hep başkalarına yer açarak yaşarız.


Biliyoruz ki, bu sürdürülebilir bir şey değil. Kendini ihmal etme, fazla yük alma, her isteği kabul etme sonucunda tüm bu işleri yapmaktan yorgun, uykusuz, çökkün ve de kızgın biri olup çıkmak işten bile değil. Üstelik böyle devam ettiğinde günün birinde büyük patlamalara gebe bir durum var ortada.


İşte bu yüzden de her şeye değil, ama bize yük getiren, yapmak istemediğimiz şeylere en baştan “hayır” demek, kendimize “evet” demektir.


Peki “hayır diyebilmenin kuralları nedir?

  • 1. Bazı şeylere “hayır” dediğimizde kendimize “evet” dediğimizi bilmek.
  • 2. Her zaman “evet” demek zorunda olmadığımızın farkında olmak.
  • 3. Kendi önceliklerimizi belirlemek. Zaman ve enerjimizi kime ayırmak istediğimize karar vermek.
  • 4. Birisi bizden bir şey istediğinde hemen o anda cevap vermemek, düşünmek için zaman istemek ( bu bize gerçekten ne cevap vermek istediğimizi düşünme fırsatı verir).
  • 5. Bizden bir şey isteyene, bu istekle ilgili detayları sormak ( bu arada, kendimize bu taleple ilgili şu soruları sormak: Bu isteği kabul etmek beni ne kadar strese sokacak? Kendi hayatımdan neleri feda etmem gerekecek? Kendi isteklerimi bu yüzden yapmam tehlikeye girecek mi?)
  • 6. Karşımızdaki kişi bizden hemen yanıt istiyorsa, ve ne diyeceğimize karar veremiyorsak, “hayır” demek.
  • 7. “Evet” dediğimiz anda kendimizi bağlamış oluyoruz. ”Hayır “dedikten sonra tekrar düşünüp, şartlar bize uyuyorsa, bu kez “evet” demek daha kolay. Üstelik bu kez, kendi isteğimizle “evet” dediğinizden emin oluyoruz.
  • 8. “ Hayır” derken, inanarak söylemek önemli. Şunu aklımızda bulundurmalıyız: Bazılarına “hayır” diyerek aslında kendi hayatımıza ve bize gerçekten ihtiyacı olanlara zaman ayırmış oluyoruz.
  • 9. “Hayır”ı nasıl söylediğimiz çok önemli. “ Hayır” derken, karşımızdaki kişinin yerine de kendimizi koymak ve onun bu isteğinin sebebini anlamaya çalışmak gerek. Onu anladığımızı, ama maalesef yardımcı olamayacağımızı söylemek, ”hayır” derken bile nezaket ve saygıyı korumak demek.
  • 10. “Hayır”ın sebebini detaylı bir şekilde izah etmeye çalışmamak (İnsanlar, bizim çabaladığımızı görünce, tekrar iknaya kalkışabilir).
  • 11. Sınırlarımızı belirlemek ve bu sınırları net bir şekilde belirtmek. Yine de bu sınırları aşmaya çalışanlar olursa, gönül rahatlığıyla “hayır” demek. Örneğin bizi sabah akşam arayıp dertlerini anlatmak isteyen birine, müsait olacağınız zaman dilimini ve o zaman aramasını söylemek ya da zamanınız olduğunda onu geri arayacağını söylemek.

Haydi, hepimize hayırlı “hayır”lar olsun!

PAYLAŞ
BENİ TAKİP EDİN
Rana Beri