İç Referanslı mısınız? Dış Referanslı mı?
Yaşamda dikkatimizi nereye verdiğimize göre şekillenir her şey. İç referanslı olarak hayatı yaşamakla dış referanslı yaşamak birbirinden çok farklıdır. Bizim El alem ne der? ya da mahalle baskısı olarak nitelendirdiğimiz konuyu psikolojide daha çok iç/dış referans çerçevesinden ele alabiliriz.
Bir kişi el alem ne der? ile hareket ettiğinde dış referanslı hareket ediyor demektir. Birçok kişi, statüsü, sahip olduğu araba, gittiği tatiller, çocuklarının okuduğu okullarla tanımlar kendini. İçinde bulunduğu toplumun değerleriyle kendisine bakar. Buna “dış referanslılık” diyoruz. Kendi değerini fiziksel olarak ölçülebilen bu tür şeylerle ölçen kişi öyle ya da böyle kendini eksik hissetmeye mahkumdur. Her zaman için bizden daha güzel, daha akıllı, daha çalışkan birileri olacaktır. Dış referanslı olmak kendimize baştan herkesten geride bir rol çizer bize.
İç referanslı olduğumuzda ise hayat çok daha huzurlu ve sade bir yer. Çünkü burada başkalarının nerede ve nasıl yaşadığından bağımsız olarak kendimizi merkeze koyuyoruz. Kendimizi tanımamızı ve de kendi değerlerimize uygun yaşamamızı sağlıyor iç referanslı yaşamak. Bir anlamda bizlere özgürlüğün kapılarını açıyor: Kendimizi başkaları ile karşılaştırmadığımız için, dış referanslarımız devrede olmadığı için kendimize güvenimizi ve özsaygımızı perçinliyor.