ENG
ENG
Özsaygıyı Geliştirmenin 6 Etkili Yöntemi

Özsaygıyı Geliştirmenin 6 Etkili Yöntemi

1. Kendinle ilgili olumsuz inançlarını belirle ve bunların doğruluğunu sorgula.

 Örn: “Hiç arkadaşım yok.”

Gerçekten hiç arkadaşın olup olmadığını objektif olarak kendine sor. Var olan arkadaşlarının isimlerini yaz. Tahmininden daha çok arkadaşın olduğunu göreceksin.

 “Yeterince akıllı değilim.”

Bunun tersini kanıtlayacak kanıtlar bulabilirsin hayatında. Şu ana kadar başardığın önemli şeyleri madde madde yazabilirsin. Yazdıkça aslında bunun sadece bir önyargı olduğunu göreceksin.

2. Kendinle ilgili olumlu özelliklerini ve yeteneklerini listele.

Kendini iyi hissettiğin alanları ve güçlü olduğun konuları hatırlamak için bunları alt alta yaz.  Her gün bu listeye bakmak sana güç verecek.

3. Olumsuz ve seni iyi hissettirmeyen ilişkilerde kalma. Seni destekleyen ilişkiler edin.

Birlikte olduğun kişiler ruh durumuna birebir etki eder. Olumsuz, yargılayıcı  ve sendeki eksikliklere odaklanan kişiler ile birlikte olmak senin özsaygını da aşağı çekecektir. Bu kişiler ile yalnız kalma korkusu ile birlikte olmak yerine bunların yerine hayatına hayatına olumlu insanları koy. Birbirinizdeki özellikleri takdir edip birbirinizi destekledikçe özsaygın da yükselecek.

4. Mükemmel olmamayı özellikle bazı konularda hedef edin. 

Mükemmel olmaya çalışmak baştan başarısızlığa davetiye çıkarmaktır. Çünkü her konuda iyi olmak mümkün değildir. Başaramadığın ya da çok iyi yapamadığın işler her zaman olacaktır. Bazı işlere girişirken baştan mükemmel olmayacağını bilerek girersen hayal kırıklığıda yaşamazsın. Ve başarabildiğin kadarı sana yeter. Böylece özsaygını da koruyabilirsin. Mesela bazı alanlarda bilerek ortalama olmayı seçebilirsin. Bunun sana hiçbir şekilde zarar vermediğini ve hayatın devam ettiğini gördüğünde de mükemmel olma telaşından kurtulursun.

5. Kendi fikirlerini rahatça söylemeye çalış. 

Başkalarının onay verip vermeyeceğine takılmadan kendi fikirlerini rahatça söylemeye çalış. İfade ettiklerin sana ait görüşlerdir.Gelebilecek eleştiri ya da itirazlar da insanlarla iletişimin ayrılmaz bir parçasıdır, doğaldır.

6. Her gün fiziksel olarak vücudunu kullanacak bir aktivite yap. 

Fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığımız bir bütünün parçalarıdır. Aşırı çalışan bir zihin devamlı başkalarının ne dediğine ve ne diyeceğine odaklanır. zihni dengeleyebilmek adına fiziksel olarak çalışmak ve enerji sarf etmek, bu sırada terlemek yorulmak zihni sakinleştirir. İşte bu yüzden dolaylı yoldan bile olsa fiziksel aktivite dengede kalmamızı sağlar. Vücudumuza endorfin salgılatır.

Sakinleşen ve dinginleşen zihin kenara çekilip içimizden geldiği şekilde rahatlıkla konuşmamızı ve davranmamızı destekler: böylece özsaygımızı koruyarak kendimizi olduğumuz gibi ifade edip ilişki kurabiliriz. 

 

PAYLAŞ
BENİ TAKİP EDİN
Rana Beri