Alışkanlık Nasıl Bırakılır?
Bize hizmet etmeyen alışkanlıklarımızı bırakabilmenin ilk adımı, gün içinde ne yaptığımıza dışarıdan bakabilmektir. Bir çok şeyi otomatik olarak yaptığımızdan dolayı bir süre sonra neyi ne zaman yaptığımızı bile unutuyor olabiliriz. Özellikle de bırakmak istediğimiz bir davranış söz konusu olduğunda adım, adım ve farkındalıkla ilerlemek önemlidir.
Değişim gücünü içimizde bulabilmek için gelecekte yaşamak istediğimiz seneryoyu gözümüzde canlandırabilmek bizi destekler. Yeni davranışın bizim için neden önemli olduğunu, bize neler getireceğini zihimizde resmedebilmek bununla ilgili imgeleme çalışmaları yapmak işimize yarar.
İstediğimiz yeni alışkanlığı oturttuğumuzda bunun bize nasıl iyi geleceğini görmek, ve bu yeni alışkanlığa geçmek, ondan evvelde eski alışkanlığı bırakmak için çok önemli bir başlangıç noktasıdır.
Örneğin: evde ders çalışırken devamlı tatlı bir şeyler yemek istiyorsak ve bu alışkanlığı bırakmak niyetindeysek, mesela belli bir süre evde çalışmak yerine bir kafede bir kütüphanede ders çalışmak, bu eski yeme alışkanlığını kırmak için bir fırsat yaratabilir. Çünkü alışkanlıklar, dış koşullarla bir bütün halinde insan zihninde yer alır.
Bir başka örnek vermek gerekirse: belli bir odaya girdiğimizde çay içmek, salonda otururken kahve içmek gibi mekanlarından, artık ayrı düşünülemeyen otomatik davranışlarımız olabilir. O yüzden bir davranışı bırakmak istiyorsak, yeni davranışı oturtmadan evvel, eskisinin artık bize nasıl hizmet etmediğini görmemiz gerekir.
Bunu fark ettiğimizde adım atmak için şunları yapabiliriz:
- Bu konuyu belki arkadaşlarımızla konuşup onlardan görüşlerini isteyebiliriz.
- Bir profesyonelden destek alabiliriz.
- Kendimize gözlemci pozisyonundan bakabiliriz.